lauantai 26. lokakuuta 2013

Pulla-lauantai


Työpäiväni vastapainoksi päätin jälleen hyödyntää yleiskonettani ja päätin tehdä perinteisiä voipullia.
Jotta leipominen ei pääsisi käymään liian helpoksi, huomasin että kaardemumma on ihan loppu ja jauhojenkin riittävyys on siinä ja siinä. Noh maidon jo lämmitettyäni ja hiivan pienittyäni päätin mennä ja lainata äidiltäni kyseiset tarvikkeet.

Tein tällä kertaa vain 0,5 l taikinan. Taikinasta tuli 22 kpl voipullia. Taikina vatkaantui erinomaisesti yleiskoneessa, mutta jauhoja olisin voinut laittaa hieman enemmän taikinaan. Jotta siittä olisi tullut jämäkämpää. Tähän ohjeeseen lisäsin vähän jauhojen määrää.

Pullataikina:

0,5 l käden lämpöistä maitoa
50 g hiivaa
2 tl suolaa
2 dl sokeria
1-1,5 rkl kaardemummaa
1 muna
n. 13 dl vehnäjauhoja
150 g voita

Muut tarvittavat aineet:

1 muna
voita
hienoa sokeria

Ohje:

Lämmitä mikrossa maito kädenlämpöiseksi. Murenna ja sekoita joukkoon hiiva. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kaardemumma ja muna. Laita kulho yleiskoneeseen ja laita osa jauhoista joukkoon ja laita yleiskone päälle 3 teholle (tai vaivaa käsin taikinaa). Vaivaa taikina oikein hyvin. Lisää hiljalleen loputkin jauhot joukkoon. Laita ennen viimeisiä jauhoja voi taikinan joukkoon ja vaivaa hyvin. Kun taikina on valmista, laita taikina nousemaan vedottomaan paikkaan liinan alle ja anna kohota kaksinkertaiseksi.

Leivonta:

Kaada taikina /taikinaa leivinlaudalla ja vaivaa siitä ilmakuplat pois. Tee taikinasta pitkämäinen pötkö ja leikkaa siittä sopivan kokoisia paloja ja pyörittele niistä pyöreitä pullia. Laita pullat pellille ja kohota.

Kun pellillä olevat pullat on hyvin kohonnut, niin voitele ne munalla pullasutia käyttäen. Paina voinappi pullan keskelle ja laita voinapin päälle hienoa sokeria. Paista pullia 225 asteisessa uunissa n. 12 min. Kunnes pullat ovat saaneet kauniin kullan ruskean värin.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti