maanantai 13. tammikuuta 2014

Ranskalaiset patongit


Kun nyt pääsin leivän leipomisen makuun, niin päätin kokeilla leipoa ranskalaisia patonkeja. Näistä oikeasti tulikin ihan kaupan patonkien kaltaisia. Oikein hyviä olivat. Täytin yhden patongin  valkosipulituorejuustossa.

  • Ranskalaiset patongit (n. 4 kpl)
  • 1 pss kuivahiivaa
  • 5 dl vettä
  • 2-2,5 tl suolaa
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • n. 17 dl erikoisvehnäjauhoa

1. Liuota hiiva . 42 asteiseen veteen (eli reilusti kädenlämpöiseen), lisää suola ja öljy ja työstä joukkoon jauhot (voi tarvita enemmän tai vähemmänkin jauhoja kuin ohjeessa). Vaivaa niin kauan, että taikina irtoaa reunoista hyvin. Peitä ja anna nousta 30 min. Painele noussut taikina takaisin kulhoon ja nostata vielä toisen kerran 30 min.
2. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Vaivaa taikina hyvin leivinpöydällä ja jaa taikina neljään osaan. Taputtele/kaulitse paloista levyjä ja rullaa levy tiviiksi rullaksi. Jos haluat täyttää patongin, voit ennen rullausta laittaa täytteen. Laita patongit oliiviöljyllä voidellulle pellille (eli leivinpaperi voidellaan). Jauhota patongit kevyesti päältä ja tee muutamat vinot viillot patonkeihin.Anna nousta vielä 20min.

 3. Paista patongit uunissa keskitasolla n. 20-25min, kunnes ne saavat kauniin värin ja ovat kypsiä. Voit suihkauttaa uuniin muutaman kerran vettä suihkepullolla. Jäähdytä patongit ritilän päällä, jotta niissä säilyy patongille ominainen rapea pinta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti