torstai 7. marraskuuta 2013

Käpykakku

Tänään ja eilen olen väsäillyt käpykakkua. Pitihän siinä kaksi kertaa käydä kaupassakin, ennenkuin oli kaikki tarvittavat tarvikkeet. Niin tyypillistä! Ensin puuttui rommiaromi ja marsipaania oli liian vähän. Sitten kun aloin lopulta kakkua täyttämään, niin huomaisin että voi on kaikki. Ja ei kun pienessä kiukun vimmassa autoon ja kauppaan. Otti niin päähän, jotta ostin melkein pussillisen voita, jottei vaan ainakaan lopu! ;-)

Mutta vaikeuksien kautta voittoon ja mielestäni kakusta tuli lopulta aika kävyn näköinen. Tässä ohjetta kakkuun:



Käpykakku

Pohja
6 munaa
3 dl sokeria
2 dl venhäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Laita uuni lämpenemään 175, voitele ja korppujauhota vuoka. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää jauhoseos siivilän läpi seokseen kevyesti lastalla tai vispilällä sekoittaen. Paista kakkupohjaa uunissa n. 45-50min. Kun pohja on hieman jäähtynyt, kumoa kakkupohja.

Kakun kostutin
4 dl vettä
0,5 dl sokeria
rommiaromia maun mukaan

Keitä sokeri ja vesi kattilassa kunnes sokeri liukenee veteen. Anna vesi-sokeri seoksen jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja sekoita sitten joukkoon haluamasi määrä rommiaromia.

Täyte
Vadelmahilloa ja tai vadelmamarmeladia

Voikreemi
250 g voita
1 dl vettä
1,5 dl sokeria
kaakaojauhetta oman maun mukaan

Kiehauta sokeri ja vesi niin, että sokeri liukenee veteen ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Vaahdota voi vatkaimella vaaleaksi vaahdoksi. Lisää jäähtynyt sokerivesi ohuena nauhana voivaahtoon  ja sekoita vielä hetki vatkaimella. Lopuiksi mausta kreemi kaakaojauheella.

Kakun kokoaminen

Leikkaa kakku kolmeen osaan ja täytä kuin täytekakku. Kostuta, levitä voikreemi ja sitten hillo. Kun kakku on täytetty ja koottu, leikkaa kakkupohjan reunoista soikeat palat pois ja laita ne kakun päälle ja muotoile kakusta kävyn muotoinen. Levitä lopuksi voikreemia täytetyn pohjan päälle.

Kuorrutus
1 pötkö vaaleaa marsipaania
kaakaojauhetta
tomusokeria

Vaivaa marsipaania ja laita joukkoon kaakaojauhetta ( itse laitoin n. 1,5-2 dl). Vaivaa, kunnes marsipaani on värjäytynyt ruskeaksi. Kauli marsipaanista ohut levy. Tarpeeksi iso, jotta se riittää kakun peittämään. Leikkaa ylimääräiset marsipaanit pois kakun ympäriltä ja siisti kakkulautanen. Leikkaa lopuksi kakkuun vekkejä saksilla. Pidä saksia vaakatasossa ja upota niitä hieman marsipaaniin ja klipsase. Lopuksi vielä vähän tomusokeria sirotellaan siivilän läpi kakun pinnalle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti